PCCE
  • Fotoproject: erfgoed bepaalt onze identiteit
Stadsbeelden uit de eerste wereldoorlog.

Fotoproject: erfgoed bepaalt onze identiteit

donderdag, 15 juni 2017

Het PCCE en de Limburgse gemeenten selecteerden 44 erfgoedbeelden uit WO I, zorgvuldig vastgelegd in glas- en filmnegatieven. 44 beelden, identiteiten en verhalen geven een beeld van het Limburgs bouwkundige erfgoed ten tijde van WO I. Deze unieke gebouwen worden in de 44 Limburgse gemeenten opengesteld op Open Monumentendag 2017.

Op de Open Monumentendag, op 10 september 2017, belichten de Limburgse gemeenten de fragiliteit van deze 44 monumentale gebouwen én lanceert het PCCE de oproep om deel te nemen aan een fotowedstijd.

Met de fotowedstrijd wil het PCCE iedereen aansporen om op pad te gaan in Limburg, op zoek naar een hedendaagse, verborgen parel die hun leefwereld beïnvloedt en mee hun identiteit bepaalt. Uit de verzamelde foto’s selecteert het PCCE 44 actuele beelden van tekenend erfgoed.

"Het project sluit naadloos aan op het project 'Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog', waarin 44 helmen evenveel persoonlijke verhalen vertelden uit de oorlog", legt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens uit. "Dat project was een groot succes, voor de provincie, voor de gemeenten, voor de erfgoedsector én voor de bezoekers. We hopen dat succes te evenaren. Het enthousiasme is er alvast!"

Begin 2018 vertaalt dit uitdagende project zich in een indrukwekkende tentoonstelling waarin oud en nieuw met elkaar geconfronteerd worden in 88 krachtige beelden, digitaal of op glas vastgelegd.

Picturing Belgium 14-18

Duitse kunsthistorici uit WO I beseften maar al te goed welke invloed gebouwen en objecten op onze identiteitsontwikkeling hebben, maar ook op ons samenhorigheidsgevoel.
Het behoud van kenmerkende elementen in ons straatbeeld of in een beeld, is belangrijk.

Dat is het uitgangspunt van de expo "Picturing Belgium 14-18", van 15 juni tot 17 september 2017 in het Warandepark in Brussel, waarin het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) Duitse glasnegatieven uit de Eerste Wereldoorlog presenteert.

De nieuwe expo van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed wordt een nevenproject van de Brusselse tentoonstelling.

• Fotoproject: erfgoed bepaalt onze identiteit