Bovenaanzicht natuurgebied

110.000 euro aan biodiversiteitssubsidies moet de Limburgse natuur versterken en verbinden

woensdag, 24 juni 2020

Het provinciebestuur maakt dit jaar een bedrag van 110.000 euro vrij voor de subsidiëring van biodiversiteitsprojecten. Door het accent daarbij op natuurverbindingen te leggen, zet het Provinciaal Natuurcentrum in op een oplossing voor de problemen die dieren en planten ondervinden door de versnippering van het landschap.

Verenigingen en gemeentes die werken aan een project dat een bijdrage levert aan het behoud van de biodiversiteit in Limburg kunnen nog tot en met 30 september een subsidie aanvragen. Projecten die in het teken van natuurverbindingen staan, genieten daarbij de voorkeur.

Waarom natuurverbindingen?

Vele dier- en plantensoorten hebben het moeilijk om te overleven en zijn met uitsterven bedreigd. Verandering in landgebruik (bijvoorbeeld ontbossing, intensieve monocultuur, verstedelijking), klimaatverandering, vervuiling en invasieve uitheemse soorten zijn belangrijke oorzaken. Maar ook de versnippering van het landschap speelt een belangrijke rol in het verdwijnen van deze kwetsbare dier- en plantensoorten.

Industriezones, woongebieden en landbouwgronden vormen zware obstakels voor dier- en plantensoorten die zich willen verplaatsen. Zo is het verkeer de belangrijkste doodsoorzaak bij de otter en sterven er jaarlijks duizenden padden tijdens hun verplaatsing naar de voortplantingspoel.

Om te kunnen voortbestaan moeten dieren en planten zich kunnen verplaatsen om voedsel te vinden, om te rusten of om zich voort te planten. Door natuurgebieden aan elkaar te sluiten wil de provincie de Limburgse natuur een handje helpen.

Het Provinciaal Natuurcentrum werkt een plan uit om natuurverbindingen te realiseren. Via zo’n natuurverbinding kunnen dieren en planten zich verplaatsen tussen grotere natuurgebieden. Dit kan een grote aaneengesloten strook tussen die natuurgebieden zijn, of een reeks kleinere stapstenen waar een bepaalde dier- of plantensoort tijdelijk kan verblijven.

Lees er meer over in het persbericht.