Hier werkt provincie Limburg aan fietsinfrastructuur

1,5 miljoen euro geïnvesteerd in Limburgse functionele fietspaden in 2020

maandag, 22 februari 2021

Om meer Limburgers op de fiets te krijgen voor functionele verplaatsingen – naar school, het werk, de winkel, ... – investeert de provincie Limburg in fietspaden die samen het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk vormen. Dat netwerk telt zo’n 2.000 km fietspad en verbindt de grotere woonkernen en attractiepolen, zoals bedrijven en scholen. In 2020 investeerde het provinciebestuur bijna anderhalf miljoen euro in de aanleg en verbetering van dat netwerk.

Fietsfonds

Een deel van de investeringen gebeurt via stevige subsidies voor de gemeentebesturen. Die worden betaald uit het zogenaamde Fietsfonds, een geldpotje van de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies. De provincie prefinanciert en kan ongeveer de helft van de projectkosten terugvorderen bij Vlaanderen. De gemeenten moeten dankzij de subsidiepot slechts 10 % van de aanlegkosten voor fietspaden op het netwerk uit eigen zak betalen. Aanpassingen aan fietssnelwegen worden voor de volledige 100 % gesubsidieerd en kosten de gemeente helemaal niets.

Provinciale investeringen

Het provinciebestuur keert niet enkel subsidies uit, maar investeert ook in eigen projecten. Zo is er de voorbije jaren heel veel energie gestoken in de voorbereidende studies die nodig zijn voor de uitbouw van een performant fietssnelwegennetwerk. Nu is het tijd dat dit ook zichtbaar wordt om ook op het terrein een kwaliteitssprong te maken.

Naast de bijna anderhalf miljoen euro in infrastructuur, investeert het provinciebestuur momenteel ook in een objectieve kwaliteitsaudit van zijn functionele fietspaden, via het nieuwe project Fietsbarometer. De fietsbarometer is een handige tool om te bepalen welke grote knelpunten eerst aangepakt moeten worden.

Lees het persbericht voor meer informatie.