Hospilim

Limburgse HospiLim bouwt aan een digitale snelweg

dinsdag, 17 november 2020

HospiLim verbindt met HospiSmart, de naam van de digitale snelweg, alle Limburgse ziekenhuizen en vier Limburgse psychiatrische centra. Een innovatieve invulling aan haar motto "Samen staan we sterker" om een intensievere samenwerking tussen 11 Limburgse zorginstellingen te bereiken.

Het voorbij decennium investeerde Hospilim in een intensievere samenwerking tussen 11 Limburgse zorginstellingen en dat uitte vooral in het organiseren van groepsaankopen en kennisverspreiding.

De huidige coronacrisis bewijst dat een goede gezondheidszorg van uitermate groot belang is. Als de druk op het zorgsysteem te groot wordt, zoals nu, moeten in het belang van de samenleving beperkende maatregelen worden genomen. Deze maatregelen treffen ook de economie. Vandaar dat we met de provincie, POM en LSM al meerdere jaren zeer sterk investeren in de Limburgse zorgsector.

De zorgsector ontsnapt echter ook niet aan de digitale revolutie die momenteel plaatsvindt. Digitalisering in de zorg vergemakkelijkt niet alleen de samenwerking tussen de zorgverleners, zoals ziekenhuizen, huisartsen en thuishulp, maar zorgt er ook voor dat kennis en expertise sneller worden gedeeld in de strijd tegen bepaalde ziektes en aandoeningen.

Met de realisatie van een ultramodern glasvezelnetwerk tussen de Limburgse ziekenhuizen en psychiatrische instellingen maken we een digitale snelweg voor een nog betere zorgverlening in onze provincie. Voor die innovatie worden 600.000 euro Europese subsidies via EFRO vrijgemaakt.

De verschuiving naar chronische, ambulante en geïntegreerde zorg, de enorme vergrijzing (zeker van Limburgse patiënten en hun zorgverleners), de toename aan digitale hulpmiddelen, de exponentiële groei van big data en het ontluikende Internet of (Medical) Things: tal van trends stuwen de transitiebeweging richting smart hospitals.

Vlotte doorstroom van data en kennis tussen ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, andere zorgactoren en in finaliteit uiteraard ook de patiënt worden een noodzakelijke voorwaarde met het oog op deze ontwikkeling.

HospiSmart wil binnen de Limburgse gezondheidszorg een substantiële katalysator vormen voor een fundamentele transitie tot smart hospitals. Daarbij ambieert HospiSmart om de Limburgse ziekenhuizen, aanverwante onderzoeksinstellingen en op termijn andere zorgactoren, aan te moedigen om via een virtueel hoog performant digitaal snelwegennet invulling te geven aan die transitie. HospiSmart moet als performante en veilige digitale spitsstrook, massieve data-uitwisseling, introductie van Io(M)T en mobile health in het Limburgse zorglandschap faciliteren.

HospiSmart wil bovendien als innovatieplatform een stimulans zijn voor ideeënontwikkeling, het bouwen van oplossingen, partnering en data & analytics in concrete (pilot)cases tot zorginnovatie.

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en staat voor een totale investering van 1.500.000 euro.

Benieuwd naar meer? Lees het volledige persbericht.

Website: www.hospilim.be