De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Multifunctionele Landbouw

Multifunctionele landbouw combineert verschillende ‘functies’ op het boerenbedrijf, waarvan altijd eentje in de traditionele landbouw. Het gaat om landbouwverbredende activiteiten die het platteland leefbaar houden door bijvoorbeeld recreatie, zorg, streekproducten, educatie en natuur erbij te betrekken.

Het startpunt is vaak een economische noodzaak gecombineerd met een gevoel dat zaken anders aangepakt konden worden. Vaak worden nieuwe product-marktcombinaties bedacht vanuit een ander gezichtspunt bijvoorbeeld vanuit de mooie locatie van het bedrijf, vanuit de cultuur van de streek, vanuit eigen interesses of hobby’s. Dit leidt tot een veelzijdigheid die een verrijking is voor de maatschappij.

Op 23 februari 2017 organiseert de Dienst Landbouw en Platteland een themadag waar een aantal experten aan de hand van workshops de nodige handvaten zullen aanreiken om deze economische activiteiten te ontplooien.

In afwachting van verdere informatie, vind je hier het overzicht van de verschillende worskhops en de begeleiders.

 • Plattelandseducatie
  Karlijn Van Duffel
  (Plattelandsklassen vzw) legt uit hoe ze jongeren op een educatieve manier in contact willen brengen met land– en tuinbouw, voeding en het platteland bij uitbreiding.

 • Agrarisch Natuurbeheer
  Michaël Vanbriel (Agrobeheercentrum Ecokwadraat - ABC Eco²)
  komt uitleggen hoe ze land- en tuinbouwers ondersteunen om gebiedsgericht samen te werken rond agrarisch landschaps-, natuur-, bodem- en/of waterbeheer in agrobeheergroepen. Belangrijke kerntaken van het agrobeheercentrum Eco² vzw zijn de begeleiding van agrobeheergroepen, de toeleiding van individuele landbouwers naar landschaps- en natuurbeheer en de juridische omkadering ervan.

 • Groene Zorg
  Katlijn Van der Meeren (Steunpunt Groene Zorg)
  zorgt voor de matching tussen de zorggast en de zorgboerderij. Het Steunpunt biedt advies en begeleiding aan en geeft informatie en vormingen. Daarnaast doet het aan belangenbehartiging voor de zorgboerderijen. 

 • Energie
  Laurens Vandelannoot (Innovatiesteunpunt) maakte in 2015 samen met de Dienst Landbouw en Platteland van de provincie twee studies rond energiewinst in de land- en tuinbouw. Het innovatiesteunpunt is dé gespecialiseerde dienst voor het begeleiden van land- en tuinbouwondernemers en groepen plattelandsbewoners bij het inslaan van een nieuwe richting voor hun bedrijf of dorp.  

 • Korte Keten
  Ann Detelder (Steunpunt Hoeveproducten)
  is het aanspreekpunt voor elke beginnende of ervaren hoeveproducent. Het Steunpunt werd in 2003 opgericht door KVLV-Agra, met de steun van de Vlaamse overheid, als antwoord op de groeiende vraag naar korte keten als neveninkomen voor land- en tuinbouwbedrijven. Het Steunpunt Hoeveproducten begeleidt ondertussen reeds verschillende jaren hoeveproducenten bij de opstart en uitbouw van een thuisverkoop op hun bedrijf.

 • Hoevetoerisme
  Els Stevens (Departement Landbouw en Visserij)
  zal de do' s and don'ts toelichten op het vlak van bouwvergunningen. Het departement is namelijk een adviesverlener in stedenbouwkundige aanvragen die ofwel gelegen zijn in (landschappelijk waardevol) agrarisch gebied volgens het gewestplan ofwel betrekking hebben op een landbouwbedrijf. 
   

Provinciale Innovatie-award Land- en Tuinbouw 2017 - 6de editie
Korte ketenverkoop

Nieuws

maandag, 03 april 2017
appelen
Voedingsmiddelen die gelijkaardige smaakelementen bevatten, zijn met elkaar te combineren. Het Belgische Foodpairing verzamelt geur- en smaakdata van ingrediënten, die met behulp van algoritmes bij...
dinsdag, 28 maart 2017
Druivelaar
De Limburgse wijnbouw zit in de lift. Naast de vele liefhebbers, is een duidelijke professionalisering van de sector merkbaar. Dit kan echter alleen gebeuren op basis van informatie afgestemd op onze...
maandag, 27 februari 2017
Gedeputeerde Moors tijdens inleidende toespraak
In het kader van de lopende editie van de provinciale innovatie-award voor de land- en tuinbouw heeft de provincie Limburg gisteren een themadag over landbouwverbreding georganiseerd. Meer dan honderd...