De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Limburgse cultuurprijs - www.limburgsecultuurprijs.be

Limburgse Cultuurprijs

De provincie Limburg reikt jaarlijks de Limburgse Cultuurprijs uit, alternerend aan verenigingen en individuen. Met deze prijs toont de provincie haar appreciatie voor het Limburgse culturele veld en geeft zo een kwaliteitslabel waarmee het culturele belang van de laureaten nationaal en internationaal erkend wordt.

Op 13 oktober 2017 werden er twee Cultuurprijzen uitgereikt. Op dit dubbele feest lauwerde de provincie Limburg zowel een persoon (editie 2016) als een vereniging (editie 2017) met de titel en elk 5.000,00 euro. De laureaten ontvingen bovendien ook nog een muzikale ode, voor hen geschreven door Jurgen Beckers en tijdens het feest op muziek gezet door het gelegenheidsorkest onder leiding van Gianni Marzo.

Dit jaar kon ook het publiek mee stemmen. Die publieksstemming kreeg hetzelfde stemgewicht als de resultaten van de jury.
In het eindresultaat sprong Michel Bisceglia over publiekslieveling Arnoud Raskin. Favoriete organisatie van het publiek was Rock Herk, ook de uiteindelijke winnaar.

Winnaar Limburgse Cultuurprijs 2016 (personen): Michel Bisceglia

Michel Bisceglia, pianist, componist, dirigent en arrangeur is meer dan één van de belangrijkste jazzmuzikanten in België. Hij beperkt zich immers niet tot één genre, werkt samen met uiteenlopende muzikanten, iconen zelfs uit jazz, pop en rock uit binnen- en buitenland en heeft ook heel wat filmmuziek gecomponeerd.

De jury prees Michel Bisceglia als volgt: "Michel Bisceglia is al jaren actief, houdt vol ondanks tegenslagen en levert werk van wereldniveau. Zijn creaties worden geprezen door pers, publiek en professionals uit de hele wereld. Als componist, muzikant, arrangeur en dirigent is hij internationaal actief, professioneel zwermt hij uit, maar hij vindt in Limburg zijn basis. Hij is een kunstenaar pur sang én Limburger pur sang."

Winnaar Limburgse Cultuurprijs 2017 (organisaties): Rock Herk

Rock Herk is een jaarlijks alternatief muziekfestival in Herk-de-Stad, ontstaan in 1983 en daarmee het oudste in zijn soort in België. Het festival programmeert zowel grotere, internationale namen als jonge talenten.

In 2014 wist het festival uit een financiële impasse te geraken met een crowdfundinginitiatief. Ondertussen is het, trouw aan zijn eigen visie en keuzes, opnieuw uitgegroeid tot een vaste waarde in het Vlaamse festivallandschap met een groeiend, internationaal publiek.

buitenkant van het Dommelhof
Cultuurplatform Limburg
cultuurplatform Limburg - Pop in Limburg

Nieuws

vrijdag, 20 oktober 2017
Bib Web Awards 2017
Het Provinciaal Steunpunt Limburgse bibliotheken is genomineerd voor de Bib Web Awards en dit voor het testproject "digitaal lezen in het secundair onderwijs". Dit steunpunt werkt samen met de bibliotheek...
vrijdag, 20 oktober 2017
De Ape van Postino, gemotoriseerde driewieler
Herinner je je  Ief Postino nog, de postbode uit "Iedereen Beroemd" op één in het najaar van 2016? Hij bracht persoonlijk brieven vanuit Limburg naar Italië in zijn...
maandag, 16 oktober 2017
Igor Philtjens met de winnaars van de Limburgse Cutuurprijzen
Op vrijdag 13 oktober werden twee Limburgse Cultuurprijzen uitgereikt. In de categorie "personen" ging de prijs naar Michel Bisceglia, in de categorie "organisaties" werd Rock Herk de winnaar. "De...